یکی از مسائلی که گاهی وقتها برای بعضیها تردیدهایی ایجاد میکنه یا افرادی به این تردیدها میخوان دامن بزنن بحث رجعته. آیا همچین مساله ای امکان داره؟ ما میگیم نه تنها امکان داره بلکه واقع هم شده.
مهم اینه که ما درست معنای رجعت رو بفهمیم؛ معنای رجعت اینه که آدمهایی که از دنیا رفتن همون آدمها دوباره زنده بشن تو همین دنیا؛ نه اینی که مثل مدلی که بعضی بوداییها و دیگران میگن قائل به تناسخند.
یه سوالی اینجا مطرح میشه تو برخی از ادیان هم آمده که حیوانات با هم، کنار هم قرار میگیرند؛ اینها معناش چیه؟
بعضیا خواستن بگن که خُب مثلا اون گرگ و نمیدونم گوسفند کنار هم قرار میگیرند معناش به این معناست که اون خصلت گرگی و اون خصلت بدی از بین میره منظور در رابطه با انسانهاست یعنی یک نماده به معنای اینکه اون خون ریزها باهاشون برخورد میشه و جلوشون گرفته میشه و فضا فضایی است که فضای گرگ و به اصطلاح جنگ و اینها نیست؛
بعضیها میگن مگه میشه یک انسان این همه قدرت داشته باشه در مقابل این همه بدیها بتونه بایسته واقعا میشه مثلا حضرت مهدی( علیهالسلام) قدرت خارق العادهای داشته باشه؟
جواب روشنه؛ بله.
همون طوری که حضرت عیسی( علیهالسلام) به اراده الهی«اِذ تُخرِجُ المُوتَی بِاذنِی (1)» به ارادهی من مرده زنده میکنی. همون طوری که پیامبران دیگه این قدرتهای بالا رو داشتند؛
غیبت حضرت مهدی( علیهالسلام) به چه معناست؟
آیا غیبت نمونه هایی هم دارد؟
برکات این غیبت چیه؟
امامی که غائبه چه برکات و آثار و فوائدی داره؟
آیا طول عمر امام زمان( علیهالسلام) چیز خیلی عجیب و غریبیه که بخوایم انکارش بکنیم؟ بذارید من با چند مدل صحبت کنیم با هم دیگه؛ یکی اینکه اگر کسی قائل به ادیان باشه و تاریخ رو و دین رو قبول داشته باشه؛ حتی اون چیزهایی که تو تاریخ آمده؛ گزارشهای تاریخی؛ میدانه افرادی بودند که عمرهای طولانی داشتن یا طولانیتر یا لااقل به همین حدودها؛ حضرت نوح (علیهالسلام) 950 سال فقط پیغمبری داشتن و حتی اهل سنت هم معتقدن افرادی مثل حضرت ادریس هنوز زنده هستن .
افراد مختلفی امام رو رصد میکردند؛ یک عده دشمنانی بودند که دنبال نقطه ضعف بودند؛ گاهی وقتها مناظرات علمی، شما شنیدید که مأمون مناظرات مختلف علمی برای امام رضا قرار میداد؛ حتی گاهی وقتها به افراد میگفت: اگه تونستید یه ایرادی ازش بگیرید.
گروه دوم، کسانی بودند؛ که دوستانی بودند که اینها ذائقه امام رو میشناختن؛ یعنی چی؟
کدامین آیه رو دروغ میپندارید؟ ( فَبِأَیِ آلَاءِ رَبِّکُمَا تُکَذِبَان [1]) بعضیها فکر میکنند که هر مسئلهای رو که براشون سوال ایجاد میشه؛ بدون توجه به تاریخ، بدون توجه به اتفاقات گذشته که اتفاق افتاده سریع میخوان انکار بکنن؛ این روش، روش درستی نیست؛ ما وقتی نگاه میکنیم میبینیم خیلی از مسائلی که ما درباره مهدویت میگیم و بعضیها میخوان القا بکنن که نه اصلا امکان نداره؛ شدنی نیست؛ مگه میشه؛ ما میبینیم اتفاق افتاده و کاملا شدنی است و قابل قبوله؛
برای امام در دوران غیبت اهل آسمان و زمین گریه میکنند و همهی مومنین بر او گریه میکنند؛ همه بر او حزیناند. بعد امام رضا این طوری فرمود: « بابی و أمی سمیّ جدی، شبیهی و شبیه موسی بن عمران [1] » پدر و مادرم فدای اون کسی باشه که هم نام جدم رسول خداست؛ شبیه من و شبیه موسی بن عمران( علیهالسلام) هست کسی است که «کم من حرّی مؤمنة، و کم مؤمن متأسّف حیران حزین عند فقدان الماء المعین [1]» چه انسانهای مومن و مومنهای که برای حضرت محزون اند؛
روشی که پیامبر گرامی اسلام و اهل بیت داشتند بر این بود که کار رو محکم انجام بدید؛ متغن انجام بدید؛ درست انجام بدید؛ آفتی که متاسفانه گاهی وقتها بعضی از ماها دچارش میشیم اینه که کار رو سرسری انجام میدیم؛ بیدقت انجام میدیم؛ بیتوجه انجام میدیم؛ بدون اینکه توجه کنیم این کار اصلا به نفع دینه؟ به ضرر دینه؟ این کار به نفع امام زمانه؟
امام صادق( علیهالسلام) فرمودند که: فَالیَتِقِ الله عَبدٌ وَلیَتَمَسَک بِدینِه در این دوران غیبت امام زمان علیهالسلام سعی کنید که تقوای خدا را داشته باشید و دین خودتون رو خودتون مراعات کنید؛ این هم خیلی نکته مهمیه؛ تقوا خدا یعنی اینکه انسان خدا را در محاسبات ملاحظه کنه یعنی بدونه بین خود و هر کاری که میخواد انجام بده خدا هست؛ چون تقوا از سپر و وقایه گرفته؛ وقایه سپر به این معناست؛
یکی از وظایفی که همیشه مومنین دارند و در دوران غیبت این وظیفه هست، استقامت کردنه در راه درست. انسان منتظر وقتی اون اهداف رو میبینه، اون مسیرو رو میبینه توی این مسیر محکم میایسته. خداوند به پیامبرش همین رو دستور میده« فَاستَقِم کَما اُمِرتَ وَ مَن تاب مَعَکَ، سوره مبارکه هود آیه 112» هم خودت محکم بایست و هم دیگران رو در این مسیر به استقامت فراخوان
یه عدهای هم هستن که متاسفانه منفعل هستند یعنی: آدمهایی هستند که اگر در جمع خراب قرار بگیرن رنگ عوض میکنن به یه شکله به اصطلاح تاثیرپذیر دارن این آدمها نمیتونن برای امام مشکل حل کنن؛ اینها معمولا اگر توی فضای غلط قرار بگیرن به سمت دشمن و بدیها متمایل میشن و روشون اصلا نمیشه حساب کرد.
هل خیر باشیم؛ فرمودند: اهل خیر باشید صفتون رو معلوم بکنید. نمیشه بگی آقا منم مثل دیگران ببینم حالا امواج به چه سمتی میره؟ اگر فرض کن بی دینی رواج پیدا کرد خوب خیلی خوب منم یکی از اونا، اگر فضای مجازی امروز همه گیر شد و افراد دیگه توجه نکردند تو فضای مجازی هم باید خطوط قرمزی وجود داره، بگم خیلی خوب منم مثل دیگران. اگر قرار شد که راحت تهمت بزنیم، راحت غیبت کنیم، بگم خوب خیلی خوب منم یکی مثل اونا، اینکه معنای دینی نداره.
جامعهای تغییرنمیکنه؛ نعمتها از افراد برداشته نمیشه مگر به دست خودشون« إِنَّ اللَّهَ لا يُغَيِّرُ ما بِقَومٍ حَتّىٰ يُغَيِّروا ما بِأَنفُسِهِم- قرآن کریم، سوره رعد، آیه 11» وقتی این قاعده رو ما در قرآن و در روایات میبینیم و عقلم به او راهنمایی میکنه؛ برای تحقق جامعه ظهور یا برای تحقق جامعه منتظر، نیاز به برنامه ریزی و آینده نگری داریم؛ بدون برنامه ریزی حرکت برای ظهور معنا نداره، عملی نیست اصلا؛ بدون برنامه ریزی و بدون تلاش خستگی ناپذیر و آینده نگری و تلاش درون مسیر، انتظار صرفاً ادعاست.
کسانی که انواع تفرقهها و انواع دشمنیها رو ایجاد میکنن و انواع اتهامها و تخریبها رو بر چهره مسلمانان و مؤمنین وارد میکنن؛ کسانی که انواع هجمهها رو با ابزارهای مختلفی به ساحت اسلام، این اسلام ستیزی که ایجاد میکنن؛ اسلام گریزی که ایجاد میکنن، عالم ستیزی که راه انداختن و راه میاندازن و مهدویت ستیزی، مبارزاتی که با بحث مهدویت دارن؛ با ترسیمی که از موعودی که به جعل درست میکنن؛ موعودی که اسرائیلی باید باشه؛ موعودی که حتما باید چهره صهیونیستی باشه؛ موعودی که اهداف لیبرال دموکراسی رو قراره محقق بکنه.
ما نسبت به امام وظایفی داریم؛ یکی از مهمترین وظایفی که یک منتظر داره زمان شناسی است. اگر کسی بخواد برای امام کار بکنه، برای دین تلاش کنه، باید زمان شناس باشه. اینه که در روایات ما آمده کسی که عالم به زمان خودش باشه امور براش مشتبه نمیشه، دچار تردیدها و سردرگمیها نمیشه، مفهومش اینه یعنی شما وقتی میخوای امامت و یاری بکنی باید زمانت و بشناسی و الا نمیدونی وظیفت چیه؟ نمیدونی چیکار باید بکنی؟ نمیدونی امروز باید چیکار کنی؟
این که در سلامی که برای امام زمان( علیهالسلام) داریم میگیم« السَّلامُ عَلَیکَ یا سَبیلَ اللهِ الَّذی مَن سَلَکَ غَیرَهُ هَلَکَ- زیارت مخصوص حضرت صاحب الزمان( عج) مفاتیح الجنان، شیخ عباس قمی» سلام بر اون تنها راهی که جز این راه هلاکته. اینی که اهل بیت( علیه السلام) مانند کشتی نوح گفته شدن که در طوفان بلا و تنها راه نجات اینه یعنی اگه پسر نوح هم باشی فاصله بگیری، غرق میشی بفهمی تنها راهه؛ بفهمیم خدایی که ما رو آفریده تنها راه و چاه و میدونه؛ وقتی یه همچین اتفاقی افتاد- معرفت یعنی این- اون موقع با همه وجودمون به امام میگیم« فَمَعَکُم مَعَکُم لا مَع غَیرکُم- زیارت جامعه کبیره»